Lørdag den 4. juli 2009 kl. 12 blev Marie og jeg gift i Malt Kirke ved Vejen og holdt et dejligt bryllup med en del familie og venner på Skibelund Efterskole hele resten af dagen og aftenen med. Det følgende er en beskrivelse af nogle af vore indtryk samt billeder fra dagen, og til allersidst er lidt fortælling om nogle af de forberedelser, vi har været igennem.

Det har desværre taget lidt rigelig tid at få skrevet denne side, lagt billeder op, kodet server-side scripting osv. Lige efter brylluppet og den efterfølgende sommerferie skulle vi nok lige have det lidt på afstand, have billederne set igennem og valgt ud, og så var det egentlig også ret rart at starte op på arbejdet efter ferien stille og roligt uden at skulle lave en masse bryllupsrelateret, når man kom hjem hver aften igen. Vi beklager naturligvis ventetiden for de, der gerne havde set noget materiale udgivet lidt tidligere. Mht. billederne fra eftermiddag og aften, så skylder vi Rasmus tak, fordi han ville påtage sig at operere kameraet på frivillig basis.Vielsen i Malt Kirke kl. 12

Modsat hvad man måske skulle tro, så er Malt Kirke ikke valgt efter det ølrelaterede navn, men fordi det er Maries dåbs- og konfirmationskirke. Da den desuden ligger meget tæt på efterskolen, hvor resten af dagen skulle forløbe, var det et oplagt og perfekt valg.

Efter morgenmaden ved 8-tiden tog Marie og storesøster Signe til frisøren i Vejen for at få sat hår og make-up. Jeg havde selv glemt at få en livrem med fra Århus og måtte ind til byen for at købe en i en af de mange butikker, der allerede åbner kl 9 lørdag morgen. Godt, der er nogen, der står op med hønsene! Sonja og Anja tog op til kirken og pyntede meget flot op med roser, brudeslør og liljer.

Min far, Torben, kom med en blomsterstand og brudebuketten omkring kl 10. Jeg kunne lige kigge lidt på min tale til middagen og klæde mig på, inden jeg kørte op til kirken, hvor jeg var ca. 11:15. Her var fotografen, Kenneth - en kollega fra banken, og de første få gæster allerede ankommet, og vi fik taget nogle indledende fotos sammen med blandt andre min forlover, Thomas. Han er en god ven og har et roligt gemyt, som gør, at han var rart at vente på de store øjeblikke sammen med. I løbet af den næste halve time ankom gæsterne, mens jeg stod oppe ved min plads og ventede. Det var sjovt at se folk komme ind uden rigtig at kunne gå ned og hilse på og snakke med dem.

Da Marie og Per trådte ind i rummet og gik op ad gangen, var det helt fantastisk. Jeg synes, hun har utrolig smuk, og selvom jeg vidste, hun havde været til styling osv. så blev jeg overrasket og helt overvældet af at se hende der.

Selve vielsesritualet med præstens tale, sange osv. gik, som vi havde forventet. Der var sådan set ikke så meget, vi skulle gøre der, for det styrede præsten, som hun også havde fortalt os, at hun ville.

Efter vielsesritualet fulgte det mere uformelle ritual med at gå ned ad kirkegangen mellem alle gæsterne, hilse på dem i døren og blive tiljublet og overdynget med ris, gryn og andre kornprodukter. Det var rigtig sjovt, men det var overraskende for os, hvor meget, risene afsatte af risstøv på tøjet og på de mørke roser i brudebuketten. Tøjet kunne heldigvis børstes, men buketten kunne ikke, hvilket også fremgår af nærbillederne. Maries hår blev heller ikke helt tømt for ris før dagen efter. Men så kunne man også mærke, vi var blevet rigtig gift! Bilen, vi kørte fra kirken i, havde vi lånt af Torben & Mette, et par gode venner af Maries familie. Det var sjovt at køre derfra i en åben bil, så man rigtig kunne vinke til folket.


[Til toppen af siden]

Eftermiddag på Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole

Efter vielsen mødtes vi alle på Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole, hvor festen og overnatning skulle finde sted. Maries forældre har undervist på skolen i 34 år og pensioneredes derfra weekenden før, men havde heldigvis fået lov at låne den til vores bryllup. Da gæsterne var samlet ved 13-tiden, gav vi et glas Cremant og en lille velkomst og præsentation af gæsterne, der var tilstede. Også de, der kom til globryllup, blev inviteret med ned på skolen. Efter den lille velkomstseance var der frokost til alle. Der var spisepladser både inde og udenfor, og det var i det hele taget op til gæsterne at indrette sig fuldstændigt, som de ville. Vejret var varmt og tørt, så der var masser af muligheder for at gå tur i skoven, spille havespil på græsarealerne eller bare sidde og drikke belgisk fadøl og snakke med familie og venner. Vi var glade for, at vore gæster selv fandt ud af at hygge sig, mens vi selv var nødt til at være fraværende halvanden times tid for at få taget officielle bryllupsfotos. En anden, der ofrede en stor del af eftermiddagen, var min mor, Sonja, der pyntede spisebordene op med friske blomster. På grund af varmen kunne dette desværre ikke gøres mere end et par timer før middagen, hvis de skulle holde sig friske. Det blev rigtig flot, og vi blev meget glade for at se det flotte resultat!

Vi fik talt lidt med alle gæster, tror jeg, men selvfølgelig ikke så meget, som vi kunne tænke os. Vi har også siden hørt fra vore gæster, at de har hygget sig og nydt fritiden og den uformelle stemning.


[Til toppen af siden]

Forplejning

Kokken, Esben, havde vi lejet. Han har engang arbejdet i banken og blev os anbefalet af min mentor på arbejdet, som selv brugte ham til sit bryllup for et par år siden. Han ankom om formiddagen og blev der til desserten var serveret om aftenen.

Øllen var fadøl, som sammen med fadølsanlæggene var bestilt hos brygshoppen.dk. Det drives af en fyr, der hedder Jesper, som er en rigtig fin fyr, som er god at snakke og handle øl med. Det er meget rimelige priser, og han kan skaffe det meste, også selvom de måske ikke lige er i hans sortiment. Vi havde:

  • Duchesse de Bourgogne (6,5%)
  • Hoegaarden Wit (5%)
  • Gouden Carolus Classic (8,5%)

Vi fik drukket 1 fustage Duchesse, 1 2/3 fustage Hoegaarden og knap 1 fustage Gouden Carolus. Det var varmt i vejret, og der var øl fra frokost kl. 13:30 til de sidste gik i seng ved 7-tiden næste morgen. Duchessen var dog tom ved 3-tiden, tror jeg. Alle, vi talte med, kunne godt lide en eller flere øl, men det var ret forskelligt, hvilke favoritter, folk havde. Ganske som forventet var det Hoegaarden, der blev drukket mest af efterfulgt af Duchessen, som gav rigtig mange positive overraskelser blandt de, der ikke kendte den i forvejen. Det var vi glade for, da det også var den mest spetakulære øl og den, der var svær at få fat på. Det var allerede, da jeg boede i Belgien, at vi besluttede at vi skulle have den til vores bryllup, så vi synes, det var super, at det kunne lade sig gøre at skaffe den! Til kaffen efter middagen var desuden et antal af den afsindige Imperial stout, Mikkeller Black (17,5%), som de modige kunne drikke i ro og mag af cognacglas.

Frokosten var en buffet bestående af hjemmebagt brød, nogle frikadeller, tærter og forskellige salater. Dertil fadøl, kage og kaffe.

Middagen bestod af følgende menu:

Forret
Citrusmarineret laks
Serranoskinke
Asiatisk barbequemarineret andebryst
Serveret med grøn salat, hjemmebagt brød, tapanade og pesto
Hoegaarden blev anbefalet hertil

Hovedret:
Helstegt kalvefillet
Farseret kyllingebryst
Nye Kartofler og svampesauce samt salater af
Asparges og grønne sukkerærter, chili og peberfrugt, gulerødder og forårsløg
Gouden Carolus blev anbefalet hertil

Dessert:
Basilikummarinerede jordbær
Jordbærtærte
Friske jordbær
Vanilieis

Bryllupskagen var fra kageriget.dk, som ligger lige et par kilometer udenfor Vejen. Vi havde valgt Passion-varianten, som bestod af flødechokoladekagebund af Callebaut uden mel og lys lagkagebund lagt sammen med flødechokolademousse og en frisk passioncreme.

Lidt til kaffen: Mikkeller Black, Cognac Frapin VSOP, Dalmore 12 år, Lagavulin 16 år, Ron Matusalem 15 år, Cointreu, Grand Marnier, Galliano, Bailey's.


[Til toppen af siden]

Aften på Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole


[Til toppen af siden]

Kongelige leverandører

  • Blomster Brudebuketten samt stor blomsterstand til frokostbuffeten kom fra min morfars gamle blomsterbutik ved Kolding, Munch & Levison, også kendt som Levison Blomster. De har også leveret alle blomster til Prins Joachim og Maries bryllup.
  • Bryllupskagen fra Kageriget. Kronprins Fredrik og Mary fik derfra en 10-etagers hindbær-rabarberkage som bryllupskage til deres bryllup.
  • Duchesse de Bourgogne var en del af folkegaven til Kronprins Frederik og Marys bryllup, men dette kan jeg i skrivende stund ikke få verificeret. De fik to 75cl flasker samt to glas i en gaveæske. Dette er selvfølgelig fint, men ikke helt nok til vores gæster, som naturligvis fortjente at få den på fad!

[Til toppen af siden]

De officielle billeder

De officielle billeder fik vi taget af Kenneth Andersen, som er en kollega fra banken. Til denne fotosession var Maries søster, Signe, med som hjælper til at holde en stor lysreflektor og i det hele taget være behjælpelig. Det var vi også glade for, at hun ville bruge et par timer på!


[Til toppen af siden]

Forberedelser osv.

Bestillinger

Blomster
Blomsterne i kirken og på middagsbordene stod min mor, Sonja, som nævnt for. Dem købte hun i Århus og transporterede dem i bilen til Skibelund om fredagen. Derudover bestilte vi blomsterne til brudebuket og buffetoppyntning hos min morfars gamle blomsterbutik ved Kolding, Munch & Levison, også kendt som Levison Blomster. Vi aftalte et møde i butikken med Jan Munch en gang i foråret, hvor vi efter hans forslag medbragte nogle fotos af kjolen, så han kunne se, hvad buketten skulle passe til. Vi så en del billeder og talte med ham i en times tid, og derefter mailede vi ham billederne. På det grundlag blev buketten designet, og vi vidste ikke selv helt, hvordan den ville blive, før vi så den på dagen. Vi synes selv, den var rigtig flot og lige præcis, som vi gerne ville have den!

Borde, duge og service
Vi lejede spiseborde, duge, servietter og glas (pånær ølglassene, som kokken havde med) fra Aamand, som også ligger i nærheden af Vejen. De kom og afleverede alt, hvad vi skulle bruge og hentede det igen om søndagen. Det var ganske udmærket, men vi blev noget overraskede over, at de 8-10-mandsborde, vi havde lejet, viste sig stortset kun at have plads til 8, hvis alle skulle kunne sidde komfortabelt. Vi sad selv ved et 9-mandsbord, men havde to 10-mandsborde til gæsterne. I løbet af dagen blev et gæstepar dog desværre nødt til at forlade festen på grund af sygdom. De havde tilfældigvis plads ved det ene 10-mandsbord, og så sad der alligevel kun 8 dér.

Øl
Vi havde tre belgiske øl på fad, og det har hele tiden været planen, at der skulle være Duchesse de Bourgogne og så en hvede og en mørk. Det var under en kæmpestor restaurationsmesse i Gent i efteråret 2006, da Marie var nede at besøge mig første gang, at vi besluttede, at hvis vi en gang skulle giftes, så skulle vi helt klart have Duchesse på fad!

I løbet af foråret fandt vi ud af, at vi også gerne ville have Troublette og Nostradamus fra Brasserie Caracole som hhv. hvede- og mørk øl. Vi kontaktede Jesper fra brygshoppen.dk, der engang over en øl pralede med, at han kunne skaffe den noget ualmindelige Duchesse på fad. Det skulle til sidst og til vores store glæde vise sig, at han fik ret, men den med Caracole gik desværre ikke, da man i så fald skulle købe min. 24 fustager, og det var jo en del i overkanten. Caracole var ellers et af de steder, vi var inde at besøge den dag, jeg friede til Marie i Ardennerne sidste år, så historien ville have været fin.

Til gengæld fik vi de to forholdsvist almennyttige Hoegaarden Wit og Gouden Carolus Classic, og de fungerede også lige så godt, som vi havde håbet.

Selve fadølsanlægget kunne vi heldigvis også leje af Brygshoppen til en meget rimelig pris. Det er ellers stadig næsten umuligt at leje et fadølsanlæg i Danmark, medmindre man har tænkt sig at køre Tuborg eller Carlsberg gennem det. Det er så hårdt, Carlsberg stadig styrer det show her i landet. De to anlæg, vi fik fra Brygshoppen var til gengæld helt rene og fine og indstillet med temperatur og flow specielt til belgisk øl og i øvrigt med fuld support og telefonhotline. En enkelt overskydende fustage Gouden Carolus blev efterfølgende returneret, og så har vi selv en fustage Duchesse tilbage til en anden god gang. Vi kan klart anbefale brygshoppen.dk som ølleverandør og dette bliver heller ikke sidste gang, vi skal handle dér.

Kok
Kokken hed Esben og har en gang arbejdet for banken. Min mentor dér fik ham anbefalet og benyttede ham til sit eget bryllup for et par år siden. Vi fik nummeret og reserverede ham allerede sidste efterår. En gang i januar eller februar kom han ud til os en aften, hvor vi aftalte, hvad han skulle lave til os. Vi blev enige om frokostbuffet med kaffe og kage samt festmiddagen. Vi havde ikke selv så mange idéer om, hvad vi specielt gerne ville have, men vi vidste, at vi ville have øl til, så det skulle selvfølgelig passe sammen. Vi lod ham foreslå nogle ting, han er vandt til at lave, og som han har gode erfaringer med, så der var større sandsynlighed for succes. Kuvertprisen var overraskende billig, især i betragtning af, at han kom fra Århus med en medhjælper allerede ved 11-tiden og blev der i 10-11 timer og lavede både frokost og middag. Vi var selv rigtig godt tilfredse og meget glade for det gode resultat. Vi havde jo aldrig fået noget fra ham før, men kunne sagtens tænke os at hyre ham en gang til store arrangementer. Senere har jeg fundet ud af, at han er en, rigtig mange i udviklingsafdelingen i Brabrand bruger, når der skal bruges mad til fester.

Bryllupskage
Vi fandt tilfældigvis Kageriget på nettet, da vi undersøgte mulighederne for at få fat i en bryllupskage et sted i nærheden af Vejen. Der er nogle bestemte smagsvarianter og bestemte, forskellige udformninger osv., som er standard. Man kan naturligvis sagtens få lavet specielle ting efter ønske, men det nemmeste og billigste er selvfølgelig at vælge noget standard. Vi synes nu også, at der var nogle rigtig gode ting som standard, og det var aldrig meningen, at kagen skulle være noget specielt fint eller dyrt. Det viste sig, at der var åbent hus en gang i foråret, hvor man kunne bestille plads og så ellers kvit og frit komme ned at høre om de forskellige varianter og ikke mindst smage på hver af dem, så man kunne finde ud af, om det var noget, vi ville have. Det var en rigtig hyggelig aften, og vi var helt bombede bagefter. Kagerne er jo naturligvis håndlavede fra bunden af med udelukkende rigtig fine og ordentlige ingredienser, og det er også derfor, de mætter så meget. Ved den lejlighed var det også, vi fandt ud af, at de havde været leverandører af en meget flot 10-etagers bryllupskage til Kronprinseparrets bryllup. De havde dog fået en variant med bl.a. rabarber og hindbær, tror jeg, det var. Det har jo et meget dansk præg, men nu er jeg absolut ikke tilhænger af rabarber, så vi endte med passionsfrugten. Den havde vi nok ikke valgt, hvis vi ikke havde smagt den først, men det var den, vi begge bedst kunne lide. Der var i øvrigt to andre par til prøvesmagningen, og vi endte med at vælge tre forskellige varianter, så det kan bestemt anbefales at prøvesmage disse ting på forhånd. Prisen var ikke specielt høj, syntes vi, og så syntes vi faktisk også, vi havde fundet noget særligt at servere for gæsterne.

Fotograf
Som nævnt var vores fotograf en kollega, Kenneth, fra banken, som også kører en lille sidebeskæftigelse som fotograf. Jeg har siddet på kontor med Kenneth og kender ham vældig godt fra, da jeg var stationeret i nu nedlagte Branch Systems. Vi reserverede dagen en del tid i forvejen og aftalte, hvordan vi godt kunne tænke os, fotograferingen skulle forløbe. Vi havde i forvejen været i Skibelund med et kamera, da vi skulle mødes med præsten, og ved den lejlighed gik vi en tur op i skoven og fandt nogle romantiske steder, hvor vi kunne tænke os at få taget billeder. Vi tog en del billeder der samt i kirken, som vi senere gennemgik sammen med Kenneth. Vi lagde desuden plan for dagen samt for, hvilke fotomæssige produkter, vi kunne tænke os at få ud af det.

Kirke og præst
Kirken reserverede vi en del måneder forinden, mindst ni måneder, tror jeg. Det er nok nødvendigt, hvis man vil giftes i højsæsonen. Vi havde mødt præsten til noget forberedelse et par timer en måneds tid forinden, hvor hun fik et indtryk af, hvem vi er osv. Noget af det brugte hun, og noget gjorde hun ikke, men vi synes, hun var rigtig flink og sådan lidt frisk uden at være overfrisk. Under forberedelsessamtalen med præsten blev jeg selvfølgelig på et tidspunkt spurgt, hvordan det kan være, jeg kunne tænke mig at blive gift i en kirke, når jeg nu er ateist, som hun sagde. Da jeg spurgte, hvorfor hun mente, jeg er ateist, fremførte hun, at da jeg hverken er døbt, konfirmeret eller religiøs, så er jeg ateist, men det var jeg ikke helt enig i. Jeg forlagde, at en ateist iflg. min opfattelse er en person, der tror på, at der ikke findes nogen gud, mens jeg på baggrund af mine erfaringer ikke føler mig overbevist om hverken det ene eller andet. Jeg synes jo ikke rigtig, der er overvældende beviser, der peger i hverken den ene eller anden retning. Så ateist er jeg jo nok alligevel ikke. Hun var enig i min opfattelse af kirken i Danmark som et sted, der mest handler om kærlighed. Omvendt opfatter jeg rådhuset og de politisk valgte rådmænd og borgmestre som noget, der kun har med politik at gøre og ikke det fjerneste med kærlighed. Faktisk synes jeg ikke, at nogen af de politiske sager hører nogen steder hjemme til vores bryllup. Det havde hun aldrig tænkt på før, sagde hun. Desuden er kirken Maries dåbs- og konfirmationskirke, og det betyder noget for hende at blive gift dér. Så der var egentlig ikke noget at betænke sig på i den anledning.


[Til toppen af siden]