Jeg er med i en ølklub, som jeg i 1997 var med til at stifte sammen med nogle gymnasiekammerater (Thomas, Rune, Jakob, Rasmus). Vi har efterhånden specialiseret os indenfor belgisk øl, da det er der, vores ølmæssige preferrencer fortrinsvist ligger. Vi har også en øldatabase, hvor man kan se forskellige former for oversigter over de øl, vi har drukket.

Det kom sig nok lidt af den heldige omstændighed, at Runes far, Alf, arbejder og har lejlighed i Bruxelles, som han er meget villig til at låne os en uges tid hver sommer. Således indlogeret er Bruxelles og omegn et eldorado for ølentutiaster som os. Belgien har kun ca. 10 mio. indbyggere men mere end 500 forskellige kommercielle bryg. Nogle mere almindelige end andre, men de fleste af fremragende kvalitet!


Ved Au Soleil Ved Au Soleil
Udenfor cafeen "Au Soleil".
Fra venstre: Jakob, Thomas, mig, Rune.
Udenfor "Au Soleil".
Mig, Rune, Rasmus.
I Cirio Jakob på Grand Place
I "Cirio" i Bruxelles.
Fra venstre: Rasmus, Rune, mig selv.
Jakob drikker en liter Ciney
Blond På Grand Place.

Vi prøver derfor at komme afsted på pilgrimsfærd til Belgien hvert år på et tidspunkt i sommerferien. Så kan vi også få fyldt ølkældrene op hjemme i DK.


Grand Place La Porte Noire
Aften på Grand Place. I Café La Porte Noire.

Herhjemme er det en målsætning, at vi skal mødes til ølklub ca. en gang om måneden. Her drikker vi belgiske øl af egen import og lagring, spiser god ost samt løser verdenssituationen til den lyse morgen.

Her er nogle klassikere, som man absolut bør unde sig selv at smage:

Jeg har også været medhjælper hos en ægte hjemmebrygger. Vi (dvs. mest Michael) har brygget en ret kraftig dubbel og en mere sødlig tripel af belgisk tilsnit. Begge bryg er blevet ret gode og kan sagtens drikkes med stort velbehag. Jeg er spændt på at smage dem, når de har fået et par måneders flaskemodning.


Håndbryggerne
Håndbryggerne i arbejde i bryggeriet i Michaels køkken.
Fra venstre: Rune, Michael og Amilia.


Lagring af Øl

Kan man lagre øl? Ja, selvfølgelig kan man det. Ellers ville jeg ikke skrive et afsnit om det. Men det er ikke alle øl, der bliver bedre af det, så spørgsmålet er, hvilke typer af øl kan tåle det, og hvordan udvikler de sig.

Generelt kan man som tommelfingerregel sige, at for at en øl skal kunne tåle at lagres, skal den helst være så mørk, sød og stærk som muligt (min. 6,5% - 7%), og så skal den være af god kvalitet (det er vel næsten ligesom med vin). En let og lys øl vil højst sandsynligt blive dårlig af at stå længere end maksimalt et år (i hvert fald, hvis den ikke er filtreret), mens f.eks. en kraftig belgisk klosterøl vil kunne stå flere årtier. Her skal man altså absolut ikke tage sig af, hvad der står af holdbarhedsdatoer på etiketterne, for den dato angiver som regel bare, hvor længe øllen forbliver uændret, og hvis man lagrer sin øl, vil man jo netop gerne have den ændret! Man må altså stole på sin egen sunde fornuft og dømmekraft og ellers tage ovenstående tommelfingerregel i brug, når man skal finde gode lagringsemner.

Hvad sker der med en øl, som lagrer? Det, som forhåbentlig gerne skulle ske, er, at nogle af de mest flygtige kemikalier (estere og hvad den slags ellers hedder) efterhånden omdannes f.eks. ved oxidering med luften i flasken eller nedbrydes af de enzymer, som øllen indeholder. Resultatet er, at nogle af de skarpe bitre eller frugtagtige aromaer langsomt forsvinder og efterlader øllen med en smag og duft, som derfor vil virke mere sødlig og rund, evt. med noget naturligt bundfald af protein og gærrester. Dette sker der intet skadeligt ved.
Som regel plejer man at kunne mærke tydelig forandring allerede efter et år, og I løbet af de første 3-4 år udvikler de fleste øl sig utrolig meget og får efterhånden portvinsagtig karakter. Herefter sker ændringerne muligvis lidt langsommere, og øllen får en mere tydelig hengemt "kælderagtig" karakter med jordagtige toner, som nogle (heriblandt mig) ofte finder ret charmerende.

Eksempler på gode øl til lagring kunne derfor være:

  • Westvleteren 8 og 12. 12'eren er ret suveren, når den er 1-2 år gammel. Jeg har smagt den med op til 4 års lagring, og det er stadig en fantastisk øl, men måske går noget af den helt særlige Westvleteren-smag hen og bliver mere anonym.
  • Rochefort (6, 8, *10*). Her har vi fået 8 og 10'eren fra 0 til 4 år gamle. De er også gevaldig gode. Især 10'eren.
  • Kasteel (Donker) har vi smagt i alle aldre fra 0 til 6 år samt fra 9 til 13 år. Selvfølgelig stor forskel, men det er efter min mening synd at åbne en flaske Kasteel før den er min. 1-2 år gammel. Jeg kan godt lide den rigtig gammel, men jeg tror, de fleste vil synes, den er bedst, når den er omkring 4-5 år.
  • Chimay (Bleue/Grande Reserve) har vi fået op til 4 år gammel. Den bliver en hel del bedre allerede efter 1-2 år. Faktisk er det decideret barnerov at drikke den før! Den slipper af med de mest bitre nuancer i både smag og duft og efterlader derved en øl, som er væsentligt mere balanceret.
  • Westmalle (dubbel) har vi prøvet op til to år gammel. Den bliver mindre tør, mere sød og den komplekse karakter træder mere frem.
  • Rochefortoise (Brune) har vi prøvet op til 1 år gammel. Den er god, men det er den nu også som ny!
  • Ciney (Brune, Speciale) har vi fået op til fire år gamle. De bliver noget portvinsagtige og rigtig gode. Efter bare to år er de allerede gode, men da kan de godt tåle lidt mere. Ciney smager også fint, når de er friske.
  • Grimbergen har vi prøvet op til to år gammel. Dubbel bliver lige en anelse mere kompleks, men denne skal nok ikke gemmes alt for mange år. Det skal til gengæld Optimo Bruno gerne. Den bliver meget mere afrundet og kompleks i duft og smag. Det kan virkelig anbefales at lade den modne et par år!
  • Abbaye des Rocs (Brune) samt deres julebryg har vi flere gange fået op til et par år gammel. De er begge rigtig gode, men de har en tendens til at danne temmelig meget bundfald, så forsigtighed er en dyd, når disse skænkes! Det kan også være nødvendigt at lade dem stå oprejst mindst en time inden åbning.
  • Chateau de Ramegnies-Chin har vi prøvet at lagre mindst 5 år, og den kunne sagtens tåle meget mere. De har ændret deres bryg siden, så hvis man køber en idag, vil jeg ikke skyde på, hvor længe den kan stå.
  • La Gauloise (Brune) har vi fået op til 2 år gammel, og den forbedrer sig ved at blive dejlig rund i smagen.
  • Watou, Het Kapitel (Pater) har vi prøvet 2 år gammel, og den var god. Meget!
  • Diverse portere med styrker på mindst 7%.

ADVARSEL: Sørg altid for, at dine øl er opbevaret fornuftigt, mens de lagrer! Dels skal det generelle miljø være gunstigt, dvs. mørkt og køligt (ingen frost!), men man skal også være opmærksom på, hvem der har adgang til dem. Ikke alene på grund af risikoen for at friste fremmede over evne men også for at beskytte dine øl imod fremmede folks uvidenhed om øl. Der er nemlig eksempler på rene rædselshistorier, hvor ignoranter har fundet en større beholdning af øl, som var sat til modning, og derefter har hældt dem ud, fordi holdbarheden på etiketten var overskredet! Ren katastrofe. Der sker som sagt ikke det fjerneste ved at gemme øl ud over "holdbarhedsdatoen", når man har med kvalitetsøl af den rigtige type at gøre. Disse mennesker kom altså her til at anrette uoprettelig skade på et uerstatteligt lager af modnede øl alene på grund af uvidenhed!
Sørg derfor altid for, at du enten er den eneste, som har adgang eller giv de andre klar besked om at pille nallerne helt væk!

For nyligt oplevede jeg dog også i forbindelse med et interview, som jeg stillede op til på en café i Århus, at smage endog meget gammel dansk øl. Det drejede sig hovedsageligt om pilsenere og guldøl. Disse blev alle mere eller mindre sherry-agtige i duft og smag. Nogle var ret gode. Jeg tror, at de holder sig så relativt godt, fordi de er filtrerede. De bedste var dem med høj alkoholprocent, fordi alkoholen forstærkede duften og smagen og hjalp de mindre tydelige nuancer frem.

Interviewet blev i øvrigt brugt til en kunstudstilling, som kørte i Galleri Image i Vestergade 29, Århus i december 2003. Der var gratis entré, og så kunne man smage de gamle øl, så længe der var nogen tilbage. De stod frit fremme på et bord med glas og øloplukker!

[Til toppen af siden]